________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Група X-R@Y е създадена в края на 2006 година от Веселин Кирев – вокали, Николай Николов – гъдулка и Николай Димитров – китара и вокали. Тримата се познават от преди създаването на групата като свирят заедно в други проекти, освен това вокалистът и гъдуларят учат заедно гъдулка в ансамбъл „Изворче” при Национален Дворец на Децата, а пък двамата съименници са били в един клас в началните си училищни години.

„Рентгеновите лъчи и всепроникващата им способност, каквито притежава и музикалното изкуство” са необходимото вдъхновение, което кара момчетата да се нарекат X-R@Y. Само след няколко месеца репетиции те стартират с концертни и клубни участия, представяйки както авторски песни, така и кавъри на известни български и чужди парчета в уникални версии, често с гъдулка.

    

 До сега групата има 2 сингъла –„На Сън”–участвал в конкурса Евровизия през 2007/8 и песента участник от 2008/9 г. – “We (Bankia Project)”.

Музикантите печелят трето място на конкурс за млади групи в клуб Маската – София през октомври 2007г. Групата на няколко пъти се представя в различни медиииобикновеноизпълняваинякоиотпеснитесинаживоврадиои телевизионния ефир

Към средата на 2008г. към X-R@Y се присъединява Мариян Живков - ударни, който допълва облика и звученето на групата.