______________________________________________________________________________________________________________________

Еми Стамболова е на 30.07.1973 година в град Свищов. Зодия Лъв. Завършва икономически техникум, след това прекъсва следването си по икономика заради пеенето. Вече повече от 10 години е на сцената. Наричат я певицата с кадифения глас или кралицата на баладите.

Започва да пее от 3-годишна възраст. Тогава, само на три годинки печели първият си конкурс в Свищов. Свири на китара. Пяла е в детско-юношеския хор на родния си град с диригент г-жа Възланова, в група за политически песни към ПДТГ (Първа държавна търговска гимназия) с ръководител г-жа Куюнджиева, в народен хор с ръководител г-н Васко Григоров, който я открива като глас. С него работи в първите 7 месеца от своята кариера, още като ученичка в IV курс, специалност счетоводство.

Три месеца преди да завърши започва работа с братя Ивайло и Свилен Евтимови - формация "Фаворит", която тогава носи името група "Динамик". С тях пее близо 7 години. С влизането на Еми в групата започват и промените - "Динамик" става формация "Фаворит". През пролетта на 1993 г. вокалистките вече стават три - Еми, Таня Недялкова и Нели Николова от Русе - позната като Нелина. През лятото на 1993 г. излиза първият им албум - "Една жена". В него взимат участие Еми и Нелина, издаден от фирма "Савов-рекърдс" - град Варна. На следващата година излиза втори албум "Ела-ела", издаден от "Пайнер". Там са хитовете "Ела-ела" и "Ах, ах" на Еми Стамболова. През 1995 излиза и видеоалбум на "Ела-ела". От тук Еми Стамболова и Нелина поемат по своят самостоятелен път.
През същата година излиза първият й самостоятелен албум "Родена за любов". Всички песни в него са авторски - на Радослав Петров (Радо Шишарката). От там са хитовете "Мъжка страст", "Шехерезада", "Река от сълзи", "Аз, на мама и на татко", "Нури - песен за моята сестра". Тогава взема участие и в сборния албум "No comment 1".
В края на 1996 г. излиза 4 албум - "Чакам те", с издател "Пайнер". Хитовете са "Так-тики-так", "Чакам те" и "Нури".
През 1999 излиза вторият самостоятелен и пети поред албумв на Еми -"Емел". Емел е истинското име на певицата, което означава мечта и щастие в превод от турски. Отново се доверява на Радослав Петров за музика, текст и аранжимент на повечето песни. Има и песен по музика на Митко Щерев, текстове на Жива Кюлджиева и Надежда Захариева. Продуцент и издател е музикална компания "Пик мюзик". Хитове от този албум са баладите "Не прекрачвай прага" и "Птица бяла", както и по-бързите парчета "Денят започва с любовта" и "Свят за двама". В албума е и дуетът й с Радо Шишарката "Милостиня".
През лятото на 1999 г. Еми направи турне заедно с колегите си от "Пик мюзик" в 10 по-големи градове в Северна България, където представя новият си албум "Емел". През декември взима участие във фестивала "Ерато", който се провежда в София.
Отново през декември 1999 на годишните музикални награди на предаването "Хит коктейл", Еми бе номинирана в категорията "хит на годината" с песента "Не прекрачвай прага...". и за "Певица на годината".


  


В годишната музикална класация на радио "Веселина" за същата година Еми е класирана на трето място с "Не прекрачвай прага".
През февруари 2000 година певицата направи самостоятелен концерт в Цариброд, за българите, живеещи в западните покрайнини със съдействието на Дарик радио.
2000 година - Еми е номинирана за годишните музикални награди на списание "Нов фолк" в категорията "хит на годината" с песента "Не прекрачвай прага".
През лятото на 2001 година излезе първата част от замисления двоен албум. Първата част включва 10 балади, а проекта е наречен "Чувства". Като хитове изпъкват баладата "Ако те има" по музика на Мария Нейкова и текст Надежда Захариева и аранжимент на Максим Горанов, и дуетът със Стефан митров "Сълза в сълза", който е дело на Радо Шишарката. В този албум Еми възроди "Стари, мой приятелю" на Лили Иванова в дует с Радо Шишарката, като авторските права за парчето са платени. Текстът е на Иля Велчев, а музиката на Митко Щерев. Митко Щерев много пъти се е възхищавал от гласа на Еми. Според певицата баладите се изпълняват по-трудно и затова е започнала първо от тях.
С песента "Открадната зора" пък печели публика и жури на "Златния Мустанг".
През 2001 г Еми взема участие във фестивала за авторска македонска песен "Пирин фолк-Сандански". С изпълнението си на песента "Една сълза" тя се нарежда на пето място в съревнование с 30 изпълнители, повечето от които утвърдени македонски певци. Текстът е на Еми и Антонина, музиката на Румен Лозанов, а аранжимента на Милен Делов.
В началото на ноември Еми участва в VII-ия международен музикален фестивал "Златен шлагер 2002 година в Беларус, където е удостоена с втора награда за изпълнение на "ако те има" и "Спри до мен". Там тя се запознава с Бисер Киров, който е в журито. До този момент България е вземала две трети награди и второто място на Еми е постижение. Това е първата награда, която тя получава.
След това Еми Стамболова взема участие в Третия Международен попфолк фестивал "Златния Мустанг" във Варна. В категорията за песен Еми взема първа награда с "Ако те има", и трета за изпълнител с "Открадната зора". Това са първите награди на Еми в България.
През януари 2002 г. Еми е номинирана от сп. Нов фолк - за авторска песен на годината с "Ако те има" и за постижения зад граница.
2006 година. След 3-годишна пауза, в която Еми се отдава на семейството си, тя се завърна с баладата "Продадена душа" в музикална компания "Сънни мюзик".
През септември печели втора награда на фестивала "Пирин фолк" в Сандански с песента "Клетва". Публиката и журито не скриха симпатии и посочиха парчето като свой фаворит.
През миналата година тя се разведе със съпруга си Боян. След развода певицата отново срещна любовта в лицето на по-малкия от нея Халид, от когото чака дъщеричка. Преди броени дни певицата навлезе в шестия месец и се отдаде на заслужена почивка.

        

Дискография:

2007 - The Best +

2001 - Чувства
1999 - Емел
1996 - Чакам те (с ф-я Фаворит)
1995 - Родена за любов
1994 - Ела, ела
1993 - Една жена (с ф-я Фаворит)

Награди:

2001 - 1-во място за песен "Ако те има" / Златният Мустанг
2001 - 3-то място за изпълнител с песента "Открадната зора" / Златният Мустанг

В момента има 2  гости и няма потребители и в сайта