___________________________________________________________________________________________________________________________________________________-

Oрхан Мурад е роден на 27-и януари 1967 г. гр. Кърджали.


Той свири на пиано от осем годишен, а на китара от тринадесет годишен. Заниманията по музика започва в училището за незрящи деца във Варна.

Също там – в осми клас създава първата си училищна групичка, в която освен като китарист участва и като вокалист. Така зопочва да развива успоредно уменията си да свири и да пее.

15 годишен се премества да уча в софийското училище за незрящи деца и там модернизира групата, наричайки я рок група “Лотус”. „Зенита на нашата кариера беше “искам да съм негър в щата Алабама”, казва изпълнителят.


       


"Съществувахме до като завърших държавната музикална академия – 1992 г. завършвайки средното си образование кандидатствах в консерваторията – с пеене, но не ме приеха, нищо, че бях единственият от 120-те кандидати, който пееше и сам си акомпанираше на пианото – фатална грешка, това означаваше, че не съм ходил на частни уроци и не съм плащал на мастодонтите на музиката и на корепетиторите, с които те бяха в комбина. Тогава Георги Кордов ми каза, да не се опитвам повече, защото нямало как да ме обучават в часовете по “микрофонна техника” и “сценично майсторство – очевидно не зачиташе изкуството на Стиви Уондър, Рей Чарлс, и куп други световни имена."допълва Орхан.

След две години къртовски труд Орхан кандидатства и прекрачва прага на държавна музикална академия. Тъй като трябва да се издържа сам той свири по сватби, кръщенета и всякакви банкети с приятели, като барабанист. Това го приближава до народната музика. В академията изучава както класика така и джазово изкуство. Всичките тези неща ми дават възможност да се развива в много области и да се докосне до почти всички жанрове на музиката. През1992 г. завършва академията и се връща в Асеновград, където започва да работи като редови музикант по кръчмите.
По това време се зараждаше и поп-фолка и Орхан решава, подготвя и издава първият си албум “Ах жени” през 1995г.

На първи май 1998 г., излиза албумът“Хиляди слънца”, който по-късно през есента на същата година спечели всички награди които можеше да получи – за албум на годината, за песен на годината, а Орхан като певец на годината и като композитор на годината .

Орхан Мурад издава и два албума на турски език, които самного успешни, най-вече по отношение на ангажиментите му в Турция – “Ашк” - 2002 г. и “Дуня гюзели” – 2004 г. между тях излеза и “Слънце мое”, също носител на няколко хита като: “За майката на моето дете” – посветен на съпругата му Шени, “Братя по чаша” и др.

В края на 2005 г., Орхан осъществява своя отдавнашна идея – да запише албум с български народни песни. Той включва 13 песни, най вече от родопската и македонската фолклорни области - “Любими народни песни”.

През 2007г. Орхан става част от музикална компания „Пайнер Мюзик” и събира всичките си записани песни които не са излизали в албум, като прибавя и 6 нови песни. Така се ражда албумът „ЕДИНСТВЕНА”.

През пролетта на 2008-ма Орхан Мурад участва в ТВ шоуто „ПЕЙ С МЕН”.

              

Дискография:

2007 - Единствена
2006 - Любими народни песни
2004 - Dunya guzeli
2002 - Слънце мое
2002 - Ашк
2001 - Орхан Мурад 2001
2000 - Избрано+
1999 - Без глас
1998 - Хиляди слънца
1996 - Дуо Южен полъх и гости
1996 - Какъв живот
1995 - Ах, жени

Награди:

2000 - 2-ро място за видеоклип "Две сърца" / Златният Мустанг
1999 - 2-ро място за изпълнител с песента "Без глас" / Златният Мустанг
1998 - Композитор на годината / Нов фолк
1998 - Певец на годината / Нов фолк
1998 - Албум на годината "Хиляди слънца" / Нов фолк
1998 - Най-добра авторска песен "Хиляди слънца" / Нов фолк

В момента има 3  гости и няма потребители и в сайта