______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Панайот Панайотов е роден в град Айтос на 28.03.1951г, но израства в град Сливен. Тъкмо затова нарича себе си -"Айтозлия, Майко , Сливналия’’. Той завършва Българската Музикална Академия в София през 1976г. Започва кариерата си като соло вокалист в различни формации и в края на 70-те започва самостоятелната си кариера.
През 1979г. печели голямата награда “ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ” в международния конкурс за изпълнители, а през
1980г. дублира ''ГРАНД ПРИ'' в конкурса за нова българска песен, с песента ''Бащината къща'' като получава Голямата награда на " Златния Орфей".
Той е единствения мъж, двоен носител на Голямата награда "Златният Орфей"- в двата конкурса.Избран е за най-добър глас на фестивала в Castlbar, Ирландия. През 1994 година излиза албумът “Шопкиня”, който дава нов тласък в творческата кариера на Панайот Панайотов, със шлагерно ориентираните песни в него. Следват още 5 успешни албума, два от които сборни със златните хитове на певеца.

Освен, че е безспорен бестселър, този албум отзнаменува и завръщането на певеца след кратък период на затишие в кариерата му. А тя започва още в средата на 70-те, когато Панайот Панайотов е студент в Естрадния отдел на Консерваторията. Бил е солист на Представителния ансамбъл на ГУСВ, а в началото на 80-те работи с група Лира. През 1980 г. участва в конкурса "Песни за морето" в Бургас и там изпълнява песента " Момчето, което говори с морето" по музика на Константин Ташев и текст на Недялко Йорданов. Въпреки че не получава награда, тази песен става емблематична за Панайот Панайотов и е най-големият му хит досега.

През своята творческа дейност той много пъти е отличаван на различни фестивали, както в България, така и в чужбина. През 1978 г. на фестивал в Castlbar, Ирландия е отличен като най-добър глас, с печелил е две Големи награди от "Златния Орфей" (през 1979г. в международния конкурс за изпълнители и през 1980г. в конкурса за нова българска песен).

От 1994г. Панайот Панайотов работи с Музикален център "Рива Саунд" и може да се каже, че с тази фирма са свързани най-големите му пазарни успехи. След успеха на Шопкиня, съвместният албум на Панайот Панайотов и Роси Кирилова Без маска и грим отново предизвиква истински пазарен бум.

Следващите солови проекти на Панайот - двата албума Певецът и Славяни, които излизат едновременно на пазара, заедно с компакт-диск, съдържащ и двата албума, продължават успешната поредица от заглавия в неговата дискография. Нещо повече - с тези албуми Панайот Панайотов иска да припомни на хората, че музиката не само весели, но и обединява.

  

През 1999 г. на пазара се появяват компакт-диск и аудиокасета, озаглавени Момчето, което говори с морето - Златни хитове. Новият сборен албум на Панайот Панайотов - Зодия овен - Златни хитове 2 продължава сътрудничеството на певеца с Музикален център "Рива Саунд". Той излиза на аудиокасета с 16 песни и компактдиск с 19 песни. Тук са включени песните Банско, Тук остани, Потърси ме в Родопите, Хей душо - дует с Роси Кирилова и много други хитове. В албума има една нова песен - "Балада за Гунди".
" Вдигам тост" излиза през 2000г.от Милена рекърдс, а през 2002г. се появява на пазара албумът " Зодия Овен" (Златни хитове 2)- Рива саунд.
С нова кавър версия на песента "Шопкиня" се появява и диска " Шопкиня 2" - 2006г.
Творческата дейност на Панайот Панайотов активно продължава и през 2009г излиза двойният компакт диск Панайот Панайотов - The best 1 и The best 2. Включени са всички любими песни на публиката през годините. През 2009г песента "Магдалена" на Панайот Панайотов стана победител в конкурса за нова българска популярна песен. Създава успешно 15 аудио и 4 видео албума.
Концертира в много държави в Европа ,Куба.
Новите творчески успехи продължават и през 2011г, когато се появява новият диск "Песен моя". В него своето достойно място заемат песни с имена на жени.
Концертната дейност на певеца се отбелязва с два големи концерта в НДК по повод 30г на сцена -2005г. и 35г на сцената през 2010г. Като любимец на публиката с емблематичната си песен "момчето, което говори с морето" участва отново в конкурса за българска песен "Бургас и морето" през 2012 с песента "Бряг".

      

В момента има един гост и няма потребители и в сайта