___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Как да обясниш на сляп човек какво представлява червеният цвят? На теория това са електронни вълни на определена честота, но дали това ще го накара да асоциира червения цвят с неистовата жажда за живот, въодушевлението и страстта? Същото е и с музиката на Булгара. Как да разкажеш музиката на шестима мъже и една жена, отдадени на смесицата от традиция и новаторство? Булгара, групата, която използва дръм енд бейс, фънк и броукън бийтс, за да подчертае хармоничната красота на българския фолклор. Групата, която, преплитайки Jungle, рок и джаз с традиционни инструменти, се доближава до понятието "уърлд фюжън".

Музика, заредена с много емоции и енергия.
Музика, която те споделят с Вас с огромно удоволствие.

БУЛГАРА съществува от края на 2002 г.
Костадин Генчев – кавал, Димитър Христов – тамбура, Христина Белева – гъдулка, Петьо Костадинов – гайда, Чавдар Асенов – бас , Стоян Павлов – перкусии , Ева Перчемлиева- вокал, перкусии, Кирил Добрев – барабани- дават воля на музикалните си виждания и творческа естетика в Булгара. Уповавайки се на опита си като оркестрант и композитор в оркестъра за народна музика към БНР, солист в концерти на „Мистерията на българските гласове” и на участието си във френско-българския проект „Одисей”, Коста Генчев се ангажира с фолклорното ядро на Булгара. Кирил от своя страна като идеен лидер на Fake, подгрявали Prodigy в София, композитор и аранжор, работил за български поп и хип-хоп изпълнители (Ъпсурт, Братя Мангасариян, Йоана), автор на музикалните и звукови картини за спектаклите „Дивите”, „На нивото на очите” и „Колкото-толкова” се впуска в дебрите на различността на музикалното звучене на Булгара, създавайки саунд и семплинг дизайна. Цветето в групата – Христина е солист в оркестъра на Националният фолклорен ансамбъл ''Филип Кутев'' и с чаровното си музициране придава изключителен аромат в саунда на групата. Димитър Христов е главен диригент на Фолклорен ансамбъл ''Тракия''- Пловдив.Композитор и диригент с огромна рутина на музикалните сцени с различни проекти като изпълнител, както и автор на множество вокално-инструментална, танцова и театрална музика. Петьо Костадинов - един от най-изявените и признати български гайдари също е солист-оркестрант в оркестъра за народна музика на БНР. Стоян Павлов е изключително опитен музикант с ясно изразен стил и естетика на музициране.Една от емблемите на българското перкусионно изкуство и до днес е неизменна част от Софийска филхармония. Чавдар Асенов е изключително техничен рок басист с подчертан усет към фолкора.Свири и с Милена Славова и други имена в рок и поп музиката.

             
Една година след създаването си, Булгара печелят наградата за театрално изкуство “Аскеер” за авторска музика към театрален етно-спектакъл “Дивите” по Николай Хайтов. Красотата на тяхната музика е споделена и във филма „Отвъд чертата”. Качествените им композиции са забелязани и от корифея на джаза Милчо Левиев, който ги кани да му партнират в концерт, изнесен на престижната сцена на зала „България”. Албумът на Ъпсурт „Попфолк” нямаше да бъде същият без щипката талант, добавен от Булгара. През 2004 г. не само публиката на “Аполония” ги оценява по достойнство , но и френският музикален канал MEZZO, който излъчва репортаж за тях. В рамките на Sofia Music Jam 2004 те са подгряваща група на концерта на David Garfield and The Cats. През февруари 2005 групата направи клубно турне в Унгария, Австрия и Германия, докосвайки европейците с музиката на дедите ни.
А в началото на лятото на 2005 музикантите от Булгара обърнаха представите за световноизвестния ски курорт Марибор (Словения), впускайки стремглаво българските ритми по пистите на тамошния фестивал Лент. 2006 ще остане в личните архиви на Булгара като най-благодатната и изпъстрена с участия на всички джаз фестивали в България, а от европейските турнета – самостоятелните концерти във Франкфурт и в световноизвестния клуб на Джо Завенол във Виена - BirdLand. Най-пресни спомени - концертът на Ал Ди Меола, който имаха удоволствието да подгреят и самостоятелния им концерт в Щутгарт, приветстващ влизането ни в ЕС. В края на 2005 излезе първородният им албум „Меча сватба”. Продукт, събрал в себе си 13 композиции, които не могат да ви оставят безразлични. Пилотното парче от албума се нарича „Дивото”. Анимационното видео към него е рожба на младия аниматор Иван Русев- Арни, с който той е печели първата по рода си награда за анимация Jameson award на София филм фест 2003. Рисуваният филм Yellow олицетворява българиадата в най-чистата й форма. Филмът е участвал на повече от 40 фестивала, в това число и на този в Кан. Печели второ място на Bolkan Film Festival- Greece 2003. А френският канал “Arte” TV се сдобива с изключителни права за излъчване. Арни е автор и на два от клиповете на първата българска група с излъчен клип по MTVEurope- Gravity Co. През 2012 година, групата издава своя втори албум - „Булгара-live”.

         

 

В момента има 3  гости и няма потребители и в сайта