______________________________________________________________________________________________________________________________________

Николета Николова, родена в с. Гложене, полите на Стара Планина, Тетевенски балкан. Израсла и възпитана в семейство на родолюбиви българи. Майка и Марийка, чиято усмивката никога не слиза от лицето, е родом от Васильво, селце сгушено в подножието на най-високия връх в Предбалкана - Васильов. Баща и Йото, родом от с. Гложене, от когото Николета е наследила благия и весел нрав, и изключителната си трудолюбивост.
Любовта към народната музика има далбоки корени в тяхното семейство. Прадядото на Николета, е свирел на кавал. След това музикалните традиции се предават от баща й, с когото още от ранна детска възраст започва да пеe на семейните събирания. " Имала майка едно ми чедо" е останала в спомените и като първата изпята от нея песен. Следващите опити за пеене, които прави са върху песни от репертоара на Соня Кънчева. " Любе, любе" остава в семейството и като химн и се пее и до днес на семейни сбирки. В същият период се запознава и с песни от репертоара на Борис Машалов.
От около шест годишна възраст, родителите на Николета забелязват, че освен любовта към народната песен, тя притежава силен и изразителен глас. На девет години тя започва подготовка за кандидатстване в музикална паралелка в основно училище " Г. Бенковски" в с. Черни Вит. Тогава се запознава с творчеството на известния северняшки народен певец Марин Иванов, родом от с. Черни Вит. Завършва основното си образование със специалности “Тамбура” и “Народно пеене”. Продължава обучението си в средно музикално училище "Панайот Пипков" гр. Плевен със същите специалности. Там и преподават Радка Христова, Красимир Кондов и Мария Банкинска. През този период участва в надпявания в Тетевен, Редювене, Варна, Копривщица, Рожен и други места, изпълнявайки предимно северняшки песни. По същото време БНТ прави филм с нейни изпълнения. Записва се да следва висше образование в АМТИИ- гр. Пловдив със специалност "Инструментално изкуство- народно пеене". Там и преподават проф. Аннка Кушлева, хоноруван преподавател Елена Добрева, проф. Дора Христова и много други добри преподаватели, допринесли за оформянето и като професионален музикант. По време на следването си кандидатства на конкурс за женски народен хор "Космически гласове на България", където е приета като артист- вокалист. С хора Николета участва в различни етно проекти и записи на филмова музика в страната и чужбина. Те покоряват световни сцени показвайки красотата и съзвучието на българската народна песен.

                        
Сега е момента пак да попитам колко може да баде голям човек? Дали само колкото е голямо сърцето му или може би колкото, по-дълбоко в себе си носи любовта към родните традиции и култура, ...а дали пък човешката висота не се измерва с висотата на която се простира гласът му ......


                  

   

 

 

embed video plugin powered by Union Development

В момента има 4  гости и няма потребители и в сайта