Гуна Иванова

_____________________________________________________________________________________________________

Гуна Иванова е родена в сърцето на Огражден планина – с. Богородица, околия Петрич, през 1948. Детството u преминава в голяма къща във възрожденски стил, в която живеят три семейства с многобройна челяд. Всички пеят. От там води началото си и нейният творчески път. Братовчедките, големи девойки, я водят с тях по мегдани и седенки, където бъдещата певица се впечатлява от песните и обичаите. Там и запява, а първата си изява на сцена помни и до днес: на фестивал в общинското село Кърналово пее като солистка и след като слиза от сцената, към нея се приближава една жена, която я прегръща с думите: “Боже, Боже, колко е маленко, а колко силно пее.” Гуна скромно се надява думата “силно” да е значела “хубаво”.
Тези първи стъпки в творческия u път продължават в училищния фестивал в гр.Бобошево, окръжен фестивал в гр.Кюстендил и София. Навсякъде я удостояват с първенство. От 1968 до 1983г. пее в пернишкия ансамбъл “Граово”.
През 1969г. се явява на конкурс в Народния хор при радио “София” и след три тура, сред 42 кандидатки, е одобрена, но по лични съображения не постъпва на работа там, за което съжалява.
През 1983г. печели отново конкурс, но този път в Ансамбъла на строителните войски. Там работи като солистка до 2000г., когато закриват формацията. Две години пее във формация “Мистерия на българските гласове” с диригент Здравко Михайлов.
Пяла е на сцени в Русия, Сирия, Тунис, Франция, Швейцария, Германия, Югославия, Англия, Канада и др.
Има три музикални продукции с македонски песни.
Завършва Селскостопански техникум, Техникум по машиностроене и Школа за диригенти на народни хорове.
Работи с детски и женски вокални групи за народни песни.


През април 1989г. по покана на Българската общност в Канада посещава Торонто и Отава.
Нейни песни и размисли за българското певческо изкуство са звучали в продължение на 90 минути в ефира на Би Би Си – Лондон през юни 1992г. по повод гастрола u в Англия.
Прави 12 пародийни песни на фолклорна основа с Искра Радева и Мария Стоянова по идея на Любо Пеевски.
Вечно благодарна е на вокалните педагози и диригенти Валентин Бобевски, Здравко Михайлов, Иван Тончев, Боян Нанков, Емил Колев, Димитър Динев, Кирил Иванов. Нейни вокални партньори винаги са били и ще останат брат u Костадин Иванов и сестра ъ Славяна Иванова.
Днес предава своя богат житейски и професионален опит в качеството си на вокален педагог на няколко женски и детски формации в гр. София и гр. Перник.

              


Дискография:

2007 - Поклон с песен
2005 - Орисия
2003 - Ех, мъко моя
1998 - Българи сме всички
1993 - Мaкедонски песни
1986 - Народни песни от Петричко


Награди:

2007 - Първа награда за изпълнителско изкуство / Пирин фолк
2006 - Втора награда за изпълнителско майсторство / Македония фолк – Благоевград
2006 - Втора награда за авторска песен / Македония фолк – Благоевград
2004 - Награда на публиката / Пирин фолк - Банско

В момента има 4  гости и няма потребители и в сайта