Сунай Чалъков е роден в гр. Русе на 25 януари 1973 г. Още на 7-8 годишна възраст започва да пее, но като всяко хлапе започва да играе футбол. Успоредно с футбола Сунай започва да измисля собствени мелодии и да ги облича в текстове, които сам съчинява. Не пропуска да се изявява по пионерските лагери, където пее и печели символични награди. Най-много впечатлява с първата песен, която е научил в живота си; „Имала майка едно ми чедо, Никола”. В казармата Сунай решава да търси начини, за да се реализира като певец. Три месеца след уволнението си /през декември 1993 г./ той отива в София при Христина Белчева от Българско национално радио, която по това време прави предаването „Хит купон”. Тя го одобрява и това е преломния момент в живота на младия Сунай. Христина Белчева го представя на 15 декември 1993 г. в ефира на БНР и така се превръща в неговата откривателка. След това го запознава с композитора Димитър Гетов, който поема младия талант и му написва няколко песни.

През 1994 г. Сунай Чалъков участва в телевизионните предавания: „Бисер Киров шоу”, „Хит минус едно”, „Лястовича песен” и други. Записва и първата си песен „Не плачете, майки”.

През юни 1995 г. участва на фестивала „Златен орфей” + в София с песен на младия композитор Николай Кидиков. За първи път пее на една сцена с големите певци на България. През юли се включва във фестивала „Песен за Варна” с две песни. Димитър Гетов, известен с това че помага на прохождащите в музиката млади певци, убеждава Сунай да се премести в София. Истинско впечатление Сунай Чалъков прави през септември 1996 г. на „Златният Орфей” в Слънчев бряг, където печели Първа награда за млади изпълнители с песните „Фатална игра” на Д. Гетов и „E’ la mia vita” на Ал Бано.

През 1997 г. Сунай представя България на два международни фестивала. През юни пее в Брашов /Румъния/ на „Златният елен” и се представя много добре. Състезава се заедно с 23 певци от цял свят между които е и Кристина Агилера, тогава едва 16 годишна. Следващия месец участва на „Славянски базар” в гр. Витебск /Беларус/ и заема престижното 5-то място. Лили Иванова е в журито и дава десятки на Сунай в двете фестивални вечери. През 1998 г. Сунай Чалъков печели Първа награда за млади изпълнители на фестивала „Мелфест” в гр. Прилеп, Македония.

През 1999 г. в гр. Киев, Украйна, е награден с Втора награда на фестивала „Владимир Ивасюк”.


  

През 2000 г. Сунай Чалъков издава първият си самостоятелен албум, който е озаглавен „Карма каръшък”. В него има песни на български, турски, италиански и английски език. През 2001-2002 г. Сунай работи в Турция и натрупва все повече опит в своето професионално развитие.

През 2003 г. участва на фестивала „Море друзей” в Ялта, Украйна, и спечелва Трето място в конкурса за млади изпълнители.

През 2004 и 2005 г. Сунай Чалъков участва на фестивала „Пирин фолк” с песни на композитора Никола Ваклинов. През февруари 2005 г. става солист в Ансамбъла на армията, където има около 70-80 концерта годишно. През 2006 г. Сунай издава вторият си албум „Лейлим лей” с издателската компания „Sunny music”. В този албум се съдържат 15 обичани турски песни.

През 2007 г. спечелва Наградата на публиката на фестивала „Македония фолк” в Благоевград с песента на Тончо Русев и Евтим Евтимов – „Роден край”.

През декември 2008 г. младият певец прави фурор в предварителните кръгове на „Евровизия” с песента „Нещо лудо”. В момента Сунай Чалъков е вече готов с най-новият си албум, който ще бъде озаглавен – „Сватба”. Песните са авторски и са написани от композиторите – Тончо Русев, Пламен Велинов, Александър Кипров, Красимир Гюлмезов и Митко Щерев. В този проект певецът е записал и народните песни – „Заблеяло ми агънце”, „Снощи седенки кладохме” и „Зайди, зайди ясно сонце”. Издател на албума ще бъде отново „Sunny music”.

В момента има 2  гости и няма потребители и в сайта